Sterretje

Je kunt hierbij een knuffeltje kopen van een ster, deze in het ledikant/bedje leggen van het kind en iedere avond er een ritueel van maken om samen een liedje voor het sterretje te zingen voor het slapen gaan. Je kunt hier zelf nog allemaal dingen aan toevoegen bijv: "zullen we kijken of het sterretje slaapt? zullen we het sterretje even wakker maken samen?"


sterretje, sterretje
zul je voor mij schijnen?
sterretje, sterretje
daar, hoog in de lucht.
Kijk maar naar beneden,
hoe ik gaap
Blijf maar kijken,
tot ik heerlijk slaap.
Sterretje, sterretje
zul je voor mij schijnen?
Sterretje, sterretje
daar, hoog in de lucht
Wil je over mij waken,
de hele nacht?
zo kan ik heerlijk slapen,
dus slaap ik nu heel zacht!


Na het liedje/versje kun je samen het sterretje welterusten wensen. "sterretje is bij je, dus ga maar lekker slapen"
Je kunt de tekst oplezen als een versje, maar je kunt er ook zelf een melodietje bij maken en vervolgens zingen.
----------------------------------------------------------------

Welterusten

Bij baby's kun je gedurende het liedje/versje zachtjes aaien (eerst haartjes, neusje, handjes enz). Hierdoor kunnen baby's die het prettig vinden rustiger worden en vervolgens beter in slaap komen.
Bij dreumesen/peuters zou je er een "aanwijs spelletje" van kunnen maken voor het slapen gaan. Dit bevordert het lichaamsbesef en leert hen de lichaamsdelen te benoemen. Wijs gedurende het liedje/versje eerst de haartjes aan, dan neusje, handjes enz. Wanneer het kind dit versje regelmatig te horen krijgt voor het slapen gaan, kun je de woorden van de lichaamsdelen weg laten en het kind zelf laten raden welk woord aan bod komt. Vervolgens laat je hem/haar het lichaamsdeel aanwijzen.