Kom uit je hoofd?!

Gepubliceerd op 15 augustus 2018 om 21:03

Juist als hoogsensitief persoon kunnen we ons uren lang ‘in ons hoofd’ bevinden. Alles wordt nog even extra ‘overdacht’: Hmm, had ik dit wellicht beter kunnen doen? Was ik wel aardig tegen die persoon? Had dat ook ‘anders’ gekund? Oh wat zag die persoon er moe uit, zal er iets aan de hand zijn? Maar ook alle sensaties die je als hsper extra waarneemt: ‘wat zal dit zijn?’ ‘Nu voel ik dit, wat moet ik hiermee?’ ‘Wat heeft dit te betekenen’ ‘Ben ik wel goed genoeg?’ Enz enz enz. 

Regelmatig lees ik diverse tips over ‘anders denken’, ‘positief denken’, ‘concentreren op de stilte’ etc. Mijn ervaring hiermee is, dat het prachtige tools zijn en ook echt even kunnen werken, maar....het is óók weer een gedachte, waardoor het cirkeltje alleen maar groter en groter wordt. Er ontstaan gedachtes over gedachtes over gedachtes, waardoor we het contact met ‘het hier en nu’ juist nog meer kwijt raken. ‘Oh..nu moet ik de stilte ontdekken, oh nu moet ik aan iets ‘positiefs denken’ etc. 

Dus mijn tip is juist: KOM UIT JE HOOFD! 

En creër dan niet wéér een ‘sub-gedachte’: ‘nu moet ik uit mijn hoofd komen’ ‘nee, ik wil niet denken’ ‘stop, met denken’ enz. Gedachten zullen altijd gewoon door blijven gaan, maar je kunt wél je focus verleggen, waardoor jij niet meer ‘de observator’ van je gedachten bent en dus ‘uit je hoofd komt’.

En hoe doe je dat dan wél?!

*Wiebel eens met je tenen, voel je grote teen, je kleine teen. 

*Zet je voeten eens stevig op de grond en voel eens echt vanuit jouw voeten de ondergrond.

*Kijk om je heen. Wat zie je allemaal? en denk dan niet aan alles wat je allemaal ziet, maar kijk er gewoon naar en voel ondertussen de wind langs je heen gaan, voel de warmte van de zon, luister naar de vogels, ruik welke geuren je hier ruikt. 

*Houd je handen even onder de kraan, voel je het water over jouw handen heen stromen? Voel hoe koud/warm het water is. 

*Maak een boswandeling en voel iedere stap die je zet op de grond terecht komen. Kijk naar de bomen, naar de kleuren, zie de zon schijnen. 

*Ga bewegen, spring, dans, schud even je hele lijf door elkaar. 

Wanneer je even echt ‘uit je hoofd’ komt en echt vanuit je zintuigen het moment ervaart, dan pieker je niet meer over morgen, dan denk je niet meer aan jouw to-do lijst, dan vergeet je even ‘waar je last van had, dan vergeet je even ‘de tijd’, dan laat je even echt alles helemaal gebeuren en in het moment ontstaan!

 

Heel voorzichtig 

doe ik een klein stapje uit de chaos

de chaos in mijn hoofd

mijn angsten, mijn gepieker

mijn onzekerheden, mijn verplichtingen

 

Heel voorzichtig 

kijk ik om mij heen

ik voel de wind langs mijn gezicht

de zon verblindt mijn ogen

ik ruike natgerende stenen op de grond

 

heel voorzichtig 

Voel ik de liefde stromen 

Beleef ik échte tranen

begin ik spontaan te lachen

niets doordacht, niets onderdrukt 

alles puur, écht en precies zoals het ontstaat in het moment

 

Heel voorzichtig 

ben ik écht, mezelf!

 

 

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.