Mindful?!

• Nieuwe tip!?•

Werk jij in de kinderopvang? Vraag jezelf dan eens af hoe vaak jij écht met volledige aandacht in het "hier en nu" bent.

Met het "hier en nu" bedoel ik echt aanwezig bij wat je daadwerkelijk aan het doen bent, zodat je alle signalen die kinderen afgeven nog specifieker kunt gaan waarnemen en daarop in kunt spelen. Je zult zien dat wanneer je echt volledig in het hier en nu bent, je veel meer plezier in je werkt hebt, maar ook veel meer kwaliteit kunt bieden!

Wat kan ervoor zorgen dat we niet in het hier en nu zijn:

-teveel kletsen met collega's gedurende de activiteiten.
-teveel denken: wat moet er straks allemaal nog gebeuren etc etc etc
-negatieve werksfeer
-onrust op de groep, onduidelijkheden
-miscommunicatie

Meer dan waar we eigenlijk bij stilstaan maakt dat we niet volledig in het hier en nu zijn en op ten duur ten koste kan gaan van de kwaliteit binnen de kinderopvang.

Maar wat doen we er dan aan??

-Organiseer teamuitjes waarin je alle tijd hebt voor gespreksonderwerpen. Open een groepsapp waarin je regelmatig wat aan elkaar kwijt kan. Klets in de pauzes bij.

-Spreek met jezelf en met elkaar af dat er tijdens een activiteit écht alle aandacht naar de kinderen toe gaat. Hang een leuke quote mbt dit onderwerp op aan de muur en herinner je jezelf eraan door af en toe de quote te lezen.

-Maak een leidraad aan het begin van de dag, wat er allemaal op de planning staat. Op deze manier maak je je hoofd leeg, kun je je volledig focussen op de activiteiten en wanneer je even "iets" vergeten bent (geheel menselijk) kun je de leidraad bekijken, zodat er niets ten kosten gaat van de kwaliteit binnen jouw taken als leidster.

-Spreek met het team vaste tijdstippen af wanneer alle schriftjes van de kinderen bijgewerkt worden. Laat een leidster deze taak op zich nemen, zodat er meer duidelijkheid ontstaat tussen collega's, maar ook meer aandacht voor de kinderen. (Dan wanneer er bijv. 3 leidsters tegelijk op de groep constant hun schriftjes aan het bijwerken zijn) Schrijf tussendoor belangrijke notities even op papier.

-Werk aan de communicatie tussen collega's, respecteer elkaar, werk aan een positief klimaat op de groep.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.