Door welke ‘filter’ bekijk jij het leven?

Wanneer ik naar buiten kijk, zie ik dan wel hetzelfde als wat jij ziet? Wanneer jij naar een liedje luistert, hoor jij dan wel hetzelfde als wat zij hoort? Wanneer jij een ijsje eet proef jij dan hetzelfde als wat ik proef? Wanneer jij een foto van een groep kinderen ziet, zie jij dan hetzelfde als wat ik zie? Ik zie, ik zie wat jij ook ziet?!

Ik kom steeds meer tot ontdekking, dat iedereen het leven door een bepaalde ‘filter’ ziet. We hebben allen zelfs diverse filters tot ons beschikking die wij kunnen afwisselen. Neem nou bijvoorbeeld de filter met betrekking tot ‘het positief denken’. Wanneer jij wakker wordt en de ‘filter’ positief denken op zet, dan zul jij daadwerkelijk automatisch een focus gaan leggen op de positieve aspecten van de betreffende dag. Jij zult automatisch met een veel blijer gevoel de dag beginnen en alles lijkt ineens heel goed te gaan! Ik vraag mij alleen af of dit niet een vertekend beeld geeft van de werkelijkheid? Want waarom zou je de donkere kant van het leven nooit meer mogen zien?

In ons verleden hebben we allemaal dingen meegemaakt die zich hebben ontwikkeld tot onze eigen, persoonlijke filters. Wanneer jij altijd op een roze, houten stoeltje mocht zitten op jouw verjaardag, jij vervolgens 30 jaar later hetzelfde stoeltje tegen komt, dan zul jij wellicht een feestelijk gevoel ervaren. Dit terwijl het betreffende stoeltje er wellicht helemaal niet feestelijk uit ziet noch in een feestelijke setting bevindt, maar omdat jij deze ‘filter’ uit het verleden hebt ontwikkeld.

Door al deze ontwikkelde ‘filters’ leven we eigenlijk allemaal in hele andere wereldbeelden. Je zou een ander wellicht totaal niet kunnen bevatten, maar hij/zij kijkt nou ineenmaal door een andere filter dan jij.

Leuke kennis over al die ‘filters’, vooral om elkaar wellicht soms iets meer te leren begrijpen/accepteren, een andere filter proberen op te zetten als jouw filter even niet meer naar behoren werkt etc. Maar... wat nu als ik zeg dat wij ook ZONDER zo’n filter kunnen leven! Durf jij al jouw filters af te zetten en het leven te bekijken precies zoals het zich in het hier en nu aan dient? Niet direct een heel verhaal vormen in jouw denken, maar gewoon accepteren hoe het moment ontstaat. Gewoon, dat roze stoeltje bekijken en het wellicht willen kopen omdat hij er nou ineenmaal leuk uit ziet in dit moment?

Geen verhalen maken die er nu niet zijn (en waar er wellicht toch alleen maar problemen van komen), gewoon genieten met al jouw zintuigen in dit moment, precies zoals het is.

Ik zie, ik zie... ja, wat jij ook ziet!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.